Dat is nogal wat. Vaak voelen hoogbegaafde kinderen vooral dat ze ‘anders’ zijn. Dat is niet altijd prettig. Wat helpt, is als de ouders, leerkrachten en andere belangrijke personen helpen met aandacht voor:
Kinderen die de wereld net even anders ervaren dan de meeste andere kinderen, kunnen het gevoel krijgen dat ze raar of zelfs gek zijn. Daar is een heel goede oplossing voor: zoek een bijpassend vriendje of vriendinnetje! Ga op zoek naar peers.
Er zijn speelmiddagen, speciale knutselclubs en uitvindersdagen, weekenden voor hoogbegaafden… daar ontmoet je kinderen waar je bij past en dan ben je ‘eindelijk eens normaal’! 🙂
Heel belangrijk bij het opvoeden en/of begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren:
– leer, luister en lees, ga naar presentaties en trainingen van deskundigen over hoogbegaafdheid.
– spreek andere ouders.
– lees ‘Mijn hoogbegaafde kind & ik’ en ‘Mijn hoogbegaafde puber’ om te beseffen wat allemaal te maken kan hebben met hoogbegaafdheid in je gezin.
– verwerk je eigen emoties rond dit onderwerp; misschien besef je dat je zelf (ongezien) hoogbegaafd bent, of veel kenmerken van hoogbegaafdheid hebt.
– praat erover. In je familie zijn vast meer hoogbegaafden. Soms denkt iedereen dat de anderen het ook wel weten van zichzelf en wordt hoogbegaafdheid verzwegen.
– heb je het zwaar? Met je eigen hoogbegaafdheid of met je hoogbegaafde kinderen en/of hoogbegaafde partner? Zoek hulp bij professionals met verstand van hoogbegaafdheid! Heel belangrijk. Psychologen van oa GGZ, huisartsen, consultatiebureaus hebben doorgaans onvoldoende kennis, zelfs als ze zelf denken dat ze er iets van weten.
Je kunt hierdoor juist nog veel meer in de war raken.
Kijk op www.ikbenhoogbegaafd.nl voor professionals in jouw regio, kom naar het het Droomdenkers Talentcentrum of mail mail Suzanne Buis.