Gewoon Tom: kinderboek over hoogbegaafd zijn ,

Tom schreef en tekende dit boek met zijn moeder toen hij 4 was. “Mijn boek gaat over het supersnelle renpaard in mijn hoofd. Daardoor kan ik heel snel dingen leren en begrijpen. Ik vertel in mijn boek hoe het voor mij is om een supersnel renpaard te hebben. Wil jij mijn boek ook kopen?”

Bekijk hier een filmpje van het AD over Tom en zijn prentenboek over hoogbegaafdheid

16,00

1 op voorraad

4-jarige Tom heeft een supersnel renpaard in zijn hoofd

Met zijn 4 jaar is de Amersfoortse Tom de Boevere misschien wel de jongste schrijver van het land. Met zijn moeder schreef en tekende hij het boek Gewoon Tom. Niet zonder succes: bijna dagelijks levert Tom weer een stapel boeken af bij het postkantoor voor verzending naar zijn lezers. Dat zijn niet alleen familieleden. Ook via zijn eigen Facebookpagina verkoopt hij tientallen boeken.

Tom (4) is een energiek, nieuwsgierig en ondernemend ventje. Hij heeft veel vragen en is constant op ontdekkingspad. Stilzitten kan hij niet. Dat is volgens Tom ook niet zo gek, want er woont een supersnel renpaard in zijn hoofd. ,,Die gaat 80 kilometer per uur. Veel sneller dan anderen. Die gaan maar 30.” Een halfjaar geleden vroeg hij zijn moeder Noor Veijgen (36): ‘Mam, wil je mij helpen met een boek?’

Gewoon Tom gaat over Tom en zijn hoogbegaafdheid. Noor: ,,Tom tekende steeds een paard. Ik vroeg hem waarom? Hij zei dat dat het supersnelle renpaard is waardoor hij alles snel leert en begrijpt. Hij vindt het moeilijk om te praten over de beperkingen die zijn hoogbegaafdheid met zich meebrengt (hij zit in groep één, maar kan al lezen en schrijven). Door te tekenen kan hij zijn gevoel kwijt.”

Vrachtwagen

Het renpaard staat symbool voor hoe Tom zich op school en met leeftijdsgenoten voelt. In zijn boek staat een tekening van het paard dat is opgesloten in een vrachtwagen die door Tom wordt bestuurd. Tom tekende gedetailleerd de banden van de vrachtwagen, grassprieten, hoeven van het paard en het weer: omweer. In Toms handschrift staat geschreven ‘Paart van Tom’. ,,Ik weet nu wel dat het met een d is, hoor,” fluistert hij.
,,Tom stopt zijn paard in de vrachtwagen als hij zichzelf moet afremmen.” Noor slaat de bladzijde om. ,,En dit tekent hij op school.” Een paar krassen met een potlood. ,,Pas toen wij dat zagen viel alles voor ons op z’n plek. Hij past zich op school aan, omdat hij denkt dat dat van hem wordt verwacht.”

Lees verder: (c) Rachel van Kommer op de website van AD