‘Suzanne Buis brengt hoogbegaafdheid mooi in beeld’ 27 oktober 2017

Juryrapport Suzanne Buis voor Mensa Fonds Awards 2017

Het Mensa Fonds – opgericht in 2013 – is bedoeld om kennis te delen over hoge algemene intelligentie (in de volksmond ‘hoogbegaafdheid’), belangen te behartigen op dat front en hen die bijzondere prestaties leveren op dit gebied (binnen Mensa of in samenwerking met Mensa Fondsen in andere landen) aan te moedigen.

Bij het toekennen van de individuele Mensa Fonds Awards zijn drie speerpunten van groot gewicht:
1    Zichtbaar maken van de betekenis van hoge algemene intelligentie voor de samenleving
2    Steunen van best practices om zeer hoge intelligentie optimaal te benutten
3    Bijdragen aan een positieve beeldvorming over hoogbegaafdheid en maatschappelijke kansen.

Hiernaast wordt bij alle kandidaten het onderscheidende karakter van de bijdrage meegewogen. Awards worden toegekend aan individuen of organisaties die een bijzondere rol hebben gespeeld in het leven van mensen met een hoge algemene intelligentie. Ook in 2017 heeft de variatie aan inzendingen het de jury weer lastig gemaakt. Zo werd een aantal kandidaten in meer dan één categorie voorgedragen.

Eerdere winnaars

De winnaar van de Mensa Fonds Award 2016 in de categorie Maatschappij is Noks Nauta, in de categorie Onderwijs is dit Tessa Kieboom en in de categorie Werk Lotte van Lith.
Andere bekende genomineerden en winnaars zijn oa Wubbo Ockels, Dolores Leeuwin, Ionica Smeets en Wilbert Paulissen.

Genomineerden

In de categorie Onderwijs zijn genomineerd: Fleur Terpstra, Tijl Koenderink en Mariken Althuizen. In de categorie Werk zijn de genomineerden: Alja de Bruin-de Boer, Willem Kuipers en Bruno Emans.

De categorie Maatschappij

Een award in de categorie maatschappij kan worden toegekend aan een persoon of organisatie die hoogbegaafdheid maatschappelijk op een positieve wijze in het nieuws of het belang van hoogbegaafdheid voor de maatschappij direct of indirect bij een breed publiek onder de aandacht heeft gebracht.
Genomineerd zijn Rineke Derksen, Corina de Boer en Suzanne Buis.

Juryrapport Suzanne Buis

Suzanne Buis is sinds 2001 zelfstandig ondernemend schrijver. Ze heeft een eenoudergezin met drie jonge dochters, waarbij Suzanne rekening houdt met een hoge intelligentie. Voor volwassenen schrijft ze scherpzinnige verhalen over wat mensen beweegt om relaties aan te gaan en te onderhouden. Voor kinderen vanaf acht jaar schrijft ze de series over Floortje Bellefleur en Lizzy. Ruim een half miljoen exemplaren vonden hun weg naar enthousiaste lezers. Sinds 2012 verschijnen deze boeken ook in het dyslexielettertype, zodat nog meer kinderen deze feelgood-boeken met plezier kunnen lezen.

Ook heeft Suzanne het boek Mijn hoogbegaafde kind en ik geschreven. Hierin staan interviews met ouders van hoogbegaafde kinderen en veel tips van professionals. Naar aanleiding van dit boek geeft Suzanne lezingen voor ouders door het land heen. Heel recent heeft ze in eigen beheer het boek De Droomdenker uitgegeven, over een intelligent jongetje dat een beelddenker is en nogal afgeleid wordt tijdens de lessen op school. Dit werk- en leesboek geeft kinderen, ouders en andere volwassenen die met deze kinderen werken, een kijkje in het hoofd van zo’n ‘droomdenker’. Kortom, Suzanne brengt hoogbegaafdheid mooi in beeld en heeft daar ook een groot bereik mee.

Reden voor nominatie:

Vanwege het succesvol op schrift stellen van ervaringen van ouders van hoogbegaafde kinderen met de “warme” persoonlijke en individuele ervaringen, en het delen van die ervaringen met anderen wordt Suzanne Buis voorgedragen voor een Mensa Fonds Award in de categorie Maatschappij.

De overige juryrapporten zijn hier te vinden.
Een persoonlijk blog door Suzanne Buis lees je hier op volliefs.nl.

Uitreiking van de Awards

De feestelijk uitreiking van de Mensa Fonds awards zal plaats vinden op zaterdag 11 november te Doorn.

Meer informatie over Mensa Fonds, de Mensa Fonds Awards, over de winnaars en de genomineerde, voor het complete juryrapport of aanvullend beeldmateriaal en voor afspraken voor interviews: Karina Ahles-Frijters, bestuurslid Stichting Mensa Fonds, PR & communicatie. Tel.: 06-22784816, PR@mensafonds.nl