Slordig handschrift 16 augustus 2021

‘Hoe moet ik dit nu lezen…’ verzuchten leerkrachten en ouders wanneer kinderen niet goed kunnen schrijven. Een onleesbaar handschrift helpt niet om beter ingeschat te worden op school. Voor zeer intelligente kinderen kan het heel frustrerend zijn. Ze willen hun verhalen graag kwijt, maar het schrijven kost zoveel moeite…

School weet er ook niet altijd raad mee als een kind niet leesbaar leert schrijven. Vaak worden er schrijfoefeningen gegeven en moeten kinderen ‘meters maken’ of dagelijks oefenen. Maar de eerste vraag die eigenlijk gesteld moet worden:

‘Kun je de pen wel goed vasthouden?’
Als dat lastig is of snel zeer doet/verkrampt dan kan het te maken hebben met primaire reflexen die niet (goed) geïntegreerd zijn. Daar is wel iets aan te doen met een gespecialiseerde fysio of therapeut.
Oefenen met blijven schrijven helpt niet, dat frustreert dan alleen maar meer.

Carla van Wensen is een van de bekendste specialisten op dit gebied in Nederland. Zij geeft trainingen waar onder andere het ‘onleesbare handschrift’ ter sprake komt. Hier kun je er iets meer over lezen:

Carla legt uit dat wanneer de grijpreflex nog niet goed ge├»ntegreerd is, elke prikkel van de hand ervoor zal zorgen dat deze weer opengaat. ÔÇśHet kind zal de pen steeds steviger vasthouden(vuistgreep) om ervoor te zorgen dat zijn pen niet uit de handen glijdt. Netjes schrijven of binnen de lijntjes kleuren zal daardoor veel moeite kosten of gewoonweg niet lukken. Of: Het kind dat niet stil kan zitten, wil dat wel, maar het lukt hem niet omdat de oprichtreflexen niet ge├»ntegreerd zijn. Het zal gaan hangen op zijn stoel, wiebelen, en regelmatig afdwalen met zijn gedachten.

Meer weten? Lees verder op de website van Carla van Wensen

Ook erg interessant is dit artikel over mooi leren schrijven op de website Kien en Kundig:

Hoe mooi leren schrijven gewoon soms lastig is.