Is het Wereldspel een IQ-test? 20 mei 2020

In het Droomdenkers Talentcentrum wordt bij de begeleiding van kinderen, jongeren en ouders gebruik gemaakt van onder andere het Wereldspel. Suzanne Buis, eigenaar van het Droomdenkers Talentcentrum, legt uit waarom ze dit zo’n goed middel vindt bij het bespreekbaar maken van (vermoeden van) hoogbegaafdheid.

“Het Wereldspel is een heel fijn, speels, ontspannen en snel hulpmiddel om inzicht te krijgen zonder praten, zonder vragen en (moeten) antwoorden.

Heel prettig voor veel kinderen. Ik gebruik het ook bij de begeleiding van wat ik droomdenkers noem (een combinatie van hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en/of beelddenken). Dit gaat vaak samen met ‘strong-willed’ zijn en juist die kinderen (en jongeren) hebben vaak weerstand tegen ‘moeten’ praten en onderzoeken ‘wat er mis gaat’.

Dit Wereldspel spelen ze graag. Er komen hier jongeren die er zelf om vragen, of ze het nog een keer mogen spelen.

Het is fascinerend wat je over iemand te weten komt (en daar over praten geeft vaak opluchting). Ook als er kenmerken van hoogbegaafdheid uit naar voren komen. Het hangt namelijk niet af van hoe goed je het doet (in tegenstelling tot een IQtest). En het gaat ook niet om het vaststellen van een getal, of een wel/niet hb-label. Dat geeft die ontspanning en opluchting.

Juist daardoor komen we verder met het vinden van verbeteringen van de situatie/gedrag/klachten waarvoor de kinderen, jongeren en ouders zijn gekomen.

Het is natuurlijk altijd goed om eerst te bespreken wat je vraag of je doel is, voor je aan een onderzoek meewerkt. Aan de andere kant: in geval van het Wereldspel, zie ik vooral de verwondering over onverwachte uitkomsten en treffende observaties.”

Als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken (telefonisch, online of live) neem dan rechtstreeks contact op met Suzanne via suzanne@suzannebuis.nl